תאריך:
Date:
16 פברואר, 2022 | ט"ו באדר א' תשפ"ב , 10:30-12:30מיקום:
Location:
גן לאומי קיסריהבהובלת:
מיכאל כהן, איקומוס ישראל ומרכז קהילת משמרי המורשת הבנויה בישראלInstructed by:
מיכאל כהן, איקומוס ישראל ומרכז קהילת משמרי המורשת הבנויה בישראלהשימור הוא ערך תרבותי בהיותו אחראי להעברת המורשת הבנויה לדורות הבאים על ידי הבנה של החומר והטכנולוגיה, פרשנות בעת ביצוע, והגנה על נכסי התרבות.
כיצד פותחים בפני הציבור דלת לעולם השימור?
הסיור של פורום ההמסרה בגן הלאומי קיסריה עסק בעולם השימור ובמקצוע המשמר וכיצד ניתן להמסיר זאת לציבור.
בסיור, שהיה משותף ליום השתלמות של משמרי המורשת הבנויה, נחשפנו והתרשמנו מאנשי המקצוע שאחראים ישירות לשימור המורשת התרבותית שלנו למען הדורות הבאים.
לאורך כל הסיור נחשפנו ל"חכמת השימור" שמאפשרת את ההבנה של הבנייה הקדומה הן בטכנולוגיה והן בהבנת החומר שרק הם מאפשרים למשמרים את הניתוח הנכון ומציאת פתרונות הולמים למבנים העתיקים למען הישרדותם. ומנגד נחשפנו לדוגמאות של פעולות לא מקצועיות של אנשים לא מקצועיים. שגורמות לבלייה והרס של העתיקות.
המשמר יהונתן אורלין, מנהל צוותי השימור במחוז צפון של רט"ג, חשף אותנו לעבודות שימור בתיאטרון הרומי בקיסריה, והשכיל אותנו בפרקטיות שימוריות בשטח. המשמרים, יורם סעד, איתן סלע ואדם שטרית הוסיפו תובנות על התנהגות חומרים ויישומם.
דנו בפער בין הרצוי למצוי בהבנת חשיבות עבודת המשמר למען הדורות הבאים, ובצורך להמסיר את עבודת המשמר למבקרים באתרי המורשת הבנויה. בדיון המסכם עלו מספר רעיונות להמסרת המקצוע כגון: שילוט, חולצות מזמינות ("תשאלו אותי מה אני עושה"), מפגש משמר-קהל כחלק מהביקור באתר ועוד.
לסיכום, התרשמנו והופתענו לגלות עולם מרתק ומעורר עניין שמאפשר הסתכלות שונה ונוספת על האתר והמבנים שבו ועל הצורך והפוטנציאל לתווך זאת לציבור.
למדנו גם על חשיבות טיפוח מקצוע המשמר למען שימור המורשת התרבותית שלנו לדורות הבאים.