תאריך:
Date:
22 יוני, 2022 | כ"ג בסיון תשפ"ב , 10:30 - 12:30מיקום:
Location:
אושה העתיקהבהובלת:
ד"ר עינת עמבר-ערמון, מנהלת מרכז חינוך וקהילה, מרחב צפון, רשות העתיקות.Instructed by:
ד"ר עינת עמבר-ערמון, מנהלת מרכז חינוך וקהילה, מרחב צפון, רשות העתיקות.היום (כ"ג בסיוון תשפ"ב 22.6.22) התקיים מפגש המסרה באושה העתיקה בהובלתה של ד"ר עינת עמבר-ערמון, מנהלת מרכז חינוך וקהילה, מרחב צפון, רשות העתיקות.
עינת סיפרה לנו על העבודה שעושה רשות העתיקות להנחלת המורשת באמצעות שיתוף קהילה, מתנדבים ובתי ספר בחפירות באתרים השונים במרחב צפון. עינת סיפרה כיצד קהילה תומכת חזקה יכולה להשפיע על קיומו ופעילותו של אתר ארכיאולוגי.
נחשפנו לחלק מאמצעי ההמסרה ובהם עזרי הדרכה בהם נעשה שימוש במרחב הצפוני. החל מכרטיסיות המראות ממצאים שהתגלו במרחב, דגמים, עזרים פעילים ודרך מגע ישיר עם חפצים אותנטיים שהתגלו בחפירות. ועל כך שחלק משמעותי בעשייה של הרשות כולל התנסות ב"מעשה" עצמו דרך חפירות ועבודות שימור הכוללים גם מפגש עם בעלי מקצוע שונים ומגוון התנסויות פעילות.
בחלק השני של המפגש עסקנו בסיפור ההיסטורי של אושה היהודית שאחרי מרד בר-כוכבא, המקום בו מתוך הייאוש צמחה התקווה, והחל השיקום של העם לאחר המרד. במקום זה תוקנו תקנות אושה הנוגעות לזכויות הילד ולדאגה לקשישים ולחלשים. וכן במיזם שביל הסנהדרין שמטרתו לחבר את הציבור לארכיאולוגיה ולמורשת של כולנו.
לאחר מכן יצאנו לסיור בחפירות אושה בהובלתו של איאד בשאראת.
איאד הסביר על הרבדים ההיסטוריים הקיימים באתר – התקופה הרומית, הביזאנטית והעותמאנית, שבכולן הממצאים קרובים מאוד לפני השטח. ראינו את "אזור התעשיה" של אושה מהתקופה הרומית, ונחשפנו לשיקולי המסרה בשימור האתר. דוגמה לכך, היא הבחירה להשאיר גל אבנים בתוך בור בגת מהתקופה הרומית, כדי להראות את ההרס המכוון שנעשה שם בין התקופות. דוגמה נוספת היא שחזור קיר אבנים, שנועד לסייע למבקרים להבין כיצד היה נראה המבנה, ובכלל – מה להדגיש ואיך להציג נכון לפני הציבור את הסיפור על כלל רבדיו.
סיכמנו בדיון בו עלה הקושי לשים שלטי המסרה באתר שהוא פתוח בכל שעות היממה, ללא גידור וללא שמירה, וסובל מוונדליזם. אין ספק שעבודת ההמסרה שנעשית ברשות העתיקות בהובלתה של עינת היא שלב משמעותי בהנחלה של ערכי המורשת של המרחב הצפוני.