תאריך:
Date:
21 אוקטובר, 2020 | ג' בחשון תשפ"א , 10:00 - 12:00מיקום:
Location:
רח' הרב שמואל מוהליבר 6, מושבה גרמנית, ירושליםבהובלת:
דר' יבגניי רזניצקיInstructed by:
דר' יבגניי רזניצקיעלות:
ללאCost:
ללאביום רביעי ג' בחשוון 21/10/20 ערכנו סיור "מאחורי הקלעים" של ההמסרה במוזיאון הטבע בירושלים. בשל מגבלות הקורונה הסיור היה מוגבל ל-20 משתתפים, ששמחו מאוד להיפגש פנים אל פנים ולחוות סיור ממשי לאחר שבועות הסגר.
למי שעדיין לא ביקר במקום, מדובר במקום קסום, פינת טבע במרכז העיר ירושלים. את פנינו קיבלו דר' יבגניי רזניצקי, מנהל אגף החינוך של המוזיאון, וסבינה רומנובה, אף היא מאגף החינוך.
דר' רזניצקי שטח בפנינו את ההיסטוריה רבת התהפוכות של המבנה והחצר. המבנה מן המאה ה-19 נבנה על ידי משפחה ארמנית שהתיישבה במקום, שהיה אז ריק מאדם, ופיתחה חקלאות בטרסות. בימי השלטון הבריטי המקום היה למועדון לקצינים בריטיים, ולאחר קום המדינה הפך למרכז לחינוך לטבע עבור מורים ותלמידים מירושלים. במהלך השנים הוקם בתוך המבנה מוזיאון טבע בסגנון הקלאסי של מוזיאוני Natural History.
את הסיור במבנה המוזיאון ערכה דר' מיכל מוטרו, הפעילה בעמותת 'ידידי מוזיאון הטבע' של תושבי השכונה. במוזיאון נגלה לעינינו אוסף עשיר של פוחלצים, אבנים ורפליקות של שרידים הקשורים לדינוזאורים. חלק מהמשתתפים, ירושלמים במקור, יכלו להעיד כיצד היו באים למקום בילדותם, וכיצד המקום נשאר פחות או יותר כפי שזכרו מאז.
החצר בשטח של 6 דונם עברה אף היא תהפוכות, ומופעלת בשנים האחרונות על ידי צוות המוזיאון בשיתוף עם הקהילה המקומית. בחצר גינה קהילתית, בית קפה חברתי, בריכות מים, מתקני חרקים, כוורות, מתקני משחק לילדים ושביל דינוזאורים. יש לציין כי החצר פתוחה לתושבים בכל שעות היממה.
כמו בכל סיור, בסיומו ערכנו דיון על תובנות, ומשוב לגבי ההמסרה במקום. דר' רזניצקי שטח בפנינו את היוזמה הברוכה של ראש העיר לחידוש המוזיאון, ולכן הדיון עסק בעיקר בכיווני התפתחות עתידיים, בבחינת מה לשמר ממה שנמצא היום ולאן כדאי לצמוח.
בדיון בלט המתח בין הרצון לשמר את הקסם ואת ה'טעם של פעם' לבין הצורך להציג דברים בצורה חדשנית ועדכנית.
לכולם היה ברור שמדובר במקום עם פוטנציאל אדיר, שבפיתוחו יהיה צורך לבחור בקו מנחה ובנרטיב ברור מתוך שלל הרבדים של המקום. הפיתוח יצטרך להביא בחשבון גם את החיבור הרעיוני בין המבנה לבין כל שאר חלקי המתחם.
תודה רבה למארחים וגם למשתתפי הסיור שחלקו מהידע שלהם בשיח מקצועי ובונה.