תאריך:
Date:
27 ינואר, 2020 | א' שבט ה׳תש״פ , 10:00-13:00מיקום:
Location:
מוצא, בית יליןבהובלת:
יעל המרמן-סולר ואיקא צ'יפמןInstructed by:
יעל המרמן-סולר ואיקא צ'יפמןביום שני האחרון ערכנו סיור "מאחורי הקלעים" של ההמסרה בפארק עמק הצבאים בירושלים.
השמש האירה לנו פנים, ולמרות הקור התקבלנו בחוםעל ידי יעל המרמן-סולר, מנהלת הפארק, ואיקא צ'יפמן, יועץ שיווק ותוכן.
שמענו את סיפורו של הפארק השוכן בין שכונות מגורים וכבישים סואנים. הפארק הוא תוצאה של מאבק ציבורי של תושבי השכונות הסובבות אותו נגד תוכניות בניית נדל"ן בעמק. המעורבות של הקהילה היא הבסיס להקמתו של הפארק, והיא גם זו המחייה אותו היום.
הפארק פתוח לציבור וחינמי בכל ימות השנה. וועד הפעולה שדאג להקמתו של הפארק ממשיך להיות מעורב ופעיל, ובשכונות הסמוכות גרים "נאמני הפארק", אשר דואגים לעדכן את צוות הפארק על תנועות לא רצויות ועל שינויים לא צפויים.
כמו כן, קהילת צלמים הפכה להיות חלק מהווי החיים בפארק, ולכן צוות הפארק מסייע להם בהקמת מסתור לצילום. בנוסף, צוות התחזוקה מבוסס בעיקרו על בני שירות לאומי, חלקם בוגרי החינוך המיוחד.
עמק הצבאים הוא ייחודו בהיותו שטח פתוח טבעי ופראי בלב העיר. כאן ניתן לפגוש צמחיה טבעית בחורף, פריחה באביב, וקוצים בקיץ. הטבע איננו "מהונדס", ובעצם מפגיש את המבקרים עם טבע "טבעי". המסר המרכזי של הפארק הוא חיבור לטבע ואחריות סביבתית.
משום כך, בפארק אין פחי אשפה, אך כל מבקר מקבל בכניסה שקית כדי לאסוף את הזבל שהוא מייצר. האקט הזה בא לקדם את המאמצים להנחיל חינוך לשמירה על הטבע באמצעות איסוף האשפה העצמית. מסרים אלו מועברים גם בסרטון הפתיחה, גם בשילוט וגם בהדרכה אנושית כשיש כזו.
אוכלוסיית המבקרים היא הקובעת את סיפורו של הפארק. כל המגזרים בהם : חילונים, חרדים, ערבים, תיירים , פנסיונרים, עיוורים ובעלי מוגבלות שונות, כל אלה יחד יוצרים את סיפורו של המקום, וקובעים את ההתאמות שייעשו שם. כל זאת נעשה תוך מסירות רבה והשקעה של הצוות הנפלא של המקום.
לצערנו, לא פגשנו בצבאים, אך נתקלנו בעקבות ובגללים שהם השאירו. זכינו פשוט להרגיש את הטבע, להתבונן בו, ולהבין שאנחנו חלק מהמרקם הזה. יצאנו מוקסמים מהחיבורים לקהילה שנעשים בהובלתם של יעל ואיקא והצוות כולו , חיבורים שיכולים להוות מודל גם למקומות אחרים.
תודה רבה למארחים וגם למשתתפי הסיור שחלקו מהידע שלהם בשיח מקצועי ובונה.